Sprekers

Tijdens de najaarsbijeenkomst zullen nationale en internationale sprekers een bijdrage leveren. Hieronder alvast een korte introductie van enkele sprekers.

 

MODERATOR

Prof. dr. Yijin RenProf. dr. Yijin Ren - orthodontist, afdelingshoofd Orthodontie UMCG, Afdeling Orthodontie Scientific Director,  Opleider W.J.Kolff Institute of Biomedical Engineering and Materials Science.

Wetenschappelijk onderzoek in: Oral biofilms and biomaterials associated bacterial infection, 3D and 4D facial imaging in clinical orthodontics and dentistry, Treatment of patients with cleft lip and palate with bone-borne orthopedic protraction

Diverse professionele en maatschappelijk werk, o.a. Associate editor, European Journal of Orthodontics, International Editorial board, Chinese Journal of Orthodontics, Shanghai Journal of Stomatology, Councilor, European Orthodontic Society

 

SPREKERS

Inger_Kjær

Inger Kjaer - professor, emeritus

Professor of Orthodontics at the University of Copenhagen. Her particular area of research includes craniofacial development and dentofacial diagnostics.

A specialist in orthodontics, Inger has two doctoral theses; one in odontology and one in medicine. She has held university positions for 29 years and chief clinical positions in orthodontics and pediatric dentistry outside the university for 11 years. These positions have formed the basis for over 200 international scientific articles and a worldwide teaching experience for pre- and postgraduate professionals.
 

Lars AnderssonLars Andersson - professor, emeritus

Senior Professor Oral & Maxillofacial Surgery at Malmö University.  His main areas of interest are trauma, orthognathic and implant surgery and he has published more than a hundred research articles in international peer-reviewed Medline indexed scientific journals plus several other articles in the field of Oral and Maxillofacial Surgery.

Dr Andersson is editor and chapter author of clinical textbooks in the fields of Trauma and Oral & Maxillofacial Surgery. Editor-in-Chief for the international Medline indexed scientific journal Dental Traumatology 2007-2015. President of the International Association of Dental Traumatology 2011-2014 and board member of Dental Trauma Guide Competence Center.
 

John ChristensenJohn Christensen - division Professor of Pediatric Dentistry and Public Health at the University of North Carolina

Dual trained pediatric dentist and orthodontist from Durham, NC who practice both specialties. In addition to private practice, he teaches in the University of North Carolina School of Dentistry pediatric dental program where his responsibilities include age appropriate (early) orthodontic treatment concepts, how to manage trauma and missing teeth with orthodontic care, and how to guide multidisciplinary approaches in children with unusual problems.
 

Dick BarendregtDick Barendregt - parodontoloog (NVvP), adjunct professor Parodontologie bij Adams School of Dentistry in Chapel Hill (University of North Carolina)

Dick Barendregt studeerde in 1988 af als tandarts aan de Rijksuniversiteit van Groningen. In 1991 startte hij met zijn Post Academische opleiding in de parodontologie aan het ACTA. Deze opleiding rondde hij in 1994 af. In 1996 werd door hem de Kliniek voor Parodontologie Rotterdam opgericht. De laatste 20 jaar is in dat kader de nadruk komen te liggen op patiënten behandeling in een interdisciplinair teamverband uitmondend in de start van Proclin Rotterdam. Sinds 2016 is hij klinisch directeur van Proclin Rotterdam. In deze verwijssetting worden patiënten behandeld met complexe tandheelkundige problemen binnen een interdisciplinair teamverband van specialisten. 

Op 4 november 2009 promoveerde op zijn proefschrift “Probing around teeth” aan de Universiteit van Amsterdam.Van januari 2017 tot is hij voorzitter van de Richtlijn Advies Commissie (RAC) binnen het KIMO. Vanaf 1 Juli 2019 is hij verbonden aan de afdeling parodontologie aan de Adams School of Dentistry in Chapel Hill (UNC) als Adjunct Professor.
 

Naomi Doelen

Naomi Doelen - tandarts-tandprotheticus

Naomi Doelen studeerde in 2012 af aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Een regelmatig geziene en bekende spreker in het lezingencircuit. Ze volgde cursussen over de hele wereld over verschillende onderwerpen; composieten, porseleinrestauraties, orthodontie, luchtwegchirurgie, (micro-)chirurgie en functionele occlusie. Ze heeft in verschillende praktijken gewerkt, zowel voor algemene tandheelkunde als voor patiënten met speciale behoeften. Ze werd opgeleid in prothetiek door John Kois in het Kois Center in Seattle, waar ze in 2020 afstudeerde; behaalde haar mentorexamen in 2021 en werd in 2022 tandprotheticus (Nederlandse Vlaamse vereniging Restauratieve Tandheelkunde) en John Kois erkend specialist in 2023. Ze werkt nu in de Tandautotransplantatieteams in Utrecht (DentiQ Maarssen) en Rotterdam (Proclin Rotterdam) en begeleidt andere tandartsen in hun prothetische opleiding.
 

Edwin Eggink profielfoto

Edwin Eggink - tandarts-endodontoloog

Heeft in 1994 zijn studie tandheelkunde afgerond, om vervolgens in 1997 af te studeren als tandarts-endodontoloog, beide aan het ACTA te Amsterdam. Tot 2009 heeft hij zijn verwijspraktijk voor endodontologie gecombineerd met een algemene praktijk. Maart 2009 is hij EndoRotterdam gestart; een verwijspraktijk voor endodontologie waar zowel tandarts-endodontologen als tandartsen met een specifieke affiniteit voor de endodontologie werkten. Daarnaast ontstond er een nauwe samenwerking met de Kliniek voor Parodontologie Rotterdam en PRO-Rotterdam, wat heeft geleid tot de oprichting van Proclin Rotterdam. 

In de loop der jaren werden in teamverband diverse lezingen, cursussen en publicaties verzorgd, in zijn geheel gewijd aan het autotransplanteren.
 

Bert Koster van Groos

Bert Koster van Groos - orthodontist

Bert Koster van Groos deed zijn orthodontische specialisatie in Denemarken, Aarhus, waar hij in 1998 afstudeerde. In Aarhus ligt de focus op orthodontie vooral op de gesegmenteerde boogtechniek en de implicaties van biomechanica. Deze techniek werd de afgelopen 25 jaar geïntegreerd en aangepast in zijn praktijken in Woerden en Driebergen. 

Sinds 1998 is hij ook bekend met autotransplantatie. Dit kreeg een vlucht in 2012 door de samenwerking met Proclin en vooral met vriend en studiegenoot Marcel Linssen met wie hij veel nieuwe toepassingen deed. De teller staat nu ruim boven de 500 cases.
 

Manfred LeunisseManfred Leunisse - orthodontist

Orthodontist bij de Kliniek voor Orthodontie Rotterdam, gespecialiseerd in behandelingen waarvoor een team van specialisten nodig is. Hij studeerde tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam van 1982-1987. Van 1989 tot 1993 volgde hij zijn specialisatie orthodontie aan het ACTA. 

Naast zijn werk als orthodontist verzorgt hij nascholing aan tandartsen en publiceert af en toe in vakliteratuur voor tandartsen en orthodontisten.
 

Marcel LinssenMarcel Linssen - restauratief tandarts

Marcel Linssen promoveerde in 1988 cum laude op de praktijk aan de Rijks Universiteit Utrecht en deed in 1989 zijn tandheelkundig examen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1991 richtte hij met twee collega’s een groepspraktijk op. De afgelopen 10 jaar heeft hij gewerkt bij Proclin Rotterdam, waar hij zich in een interdisciplinaire organisatie heeft gericht op complexe tandheelkundige revalidatie behandelingen. In 2015 werd hij erkend als restauratief tandarts door de NVVRT en als tandprotheticus door de EPA. Aandachtsgebieden zijn uitgebreid tandtrauma, Amelogenesis Imperfecta, oligodontie, uitgebreide slijtagegevallen en autotransplantatie.
 

Anna LouropoulouAnna Louropoulou - parodontoloog (NVvP)

Dr. Anna Louropoulou studeerde als tandarts af in 2002 aan de “Dental School of Aristotle University” te Thessaloniki, Griekenland. In 2007 behaalde zij haar Post Academisch diploma in de Parodontologie aan het ACTA. Sindsdien werkt zij als parodontoloog en implantoloog in Proclin Rotterdam en in de Paro Praktijk Utrecht. Naast haar klinische werkzaamheden heeft zij gewerkt als onderzoeker bij de sectie Parodontologie aan het ACTA. Op 26 april 2017 verdedigde Anna haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotieonderzoek betrof de preventie en behandeling van peri-implantaire ziektes met de focus op reiniging/decontaminatie van implantaatoppervlakken. De laatste jaren is de nadruk komen te liggen op patiënten behandeling in een interdisciplinair teamverband met o.a. orthodontisten, endodontologen en restauratief tandartsen. Zij is betrokken bij verschillende postacademische cursussen in binnen- en buitenland.
 

Joerd van der MeerJoerd van der Meer - endodontoloog

Dr. Joerd van der Meer rondde in 1989 de opleiding Tandheelkunde af aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Na de militaire dienst als tandarts bij de Koninklijke Marine, werkte hij enkele jaren in een groepspraktijk in Drenthe. Sinds 1995 is hij parttime medewerker bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde te Assen. In 1996 begon hij als docent voor de disciplinegroep Tandheelkunde/Mondhygiëne van de RuG, waarna hij enkele jaren werkzaam is geweest als docent en onderzoeker bij de afdeling Endodontologie van de KUN (thans Radboudumc), onder leiding van dr. Werner Willemsen. Joerd voert twee dagen in de week een verwijspraktijk voor endodontologie en is parttime werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij in 2016 promoveerde op zijn onderzoek over 3D-technologie en digitale workflows. Tevens is hij sinds 2009 Honorary Research Associate bij het University College of London Eastman Dental Institute.
 

Erik Reukers Erik Reukers - orthodontist 

Dr Erik Reukers studeerde tandheelkunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen (1985) waar hij ook de specialistenopleiding Orthodontie afrondde (1995).

Erik heeft als tandarts gewerkt bij de Jeugdtandverzorging in Nijmegen en Oss, in een algemene praktijk in Duitsland en vervolgens in zijn eigen praktijk in Hengelo (Gld). Na de specialisatie was hij orthodontist in Zutphen en sinds 2000 heeft hij zijn praktijk in Nijmegen. Hij was PAOT-cursusleider van de orthodontiecursussen van de Radboud Universiteit en docent Orthodontie voor de Opleiding voor mondhygiënisten aan de HAN in Nijmegen.

Reukers is (mede-)auteur van de KNMT iQualcursus “Valkuilen bij orthodontische behandelingen bij kinderen” (2015). Tevens publiceert hij regelmatig artikelen over orthodontische onderwerpen in het tijdschrift “Tandartspraktijk”. Daarnaast is hij examinator voor de Registratiecommissie Tandheelkundige Specialismen. Vanuit zijn achtergrond als algemeen tandarts en als lid van de Amerikaanse Academy for Sportsdentistry heeft Erik een warme belangstelling voor preventie van gebitsletsel en multidisciplinaire behandelingen na tandtrauma.
 

Jacqueline Surtea

Jacqueline Surtea - restauratief tandarts

Jacqueline Surtea heeft in 2011 de opleiding Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Vanaf dat moment vestigde zij zich als algemeen tandarts in Rotterdam. Ze begon in 2014 aan haar master CEPCD (Continuing Education Program in Comprehensive Dentistry) aan de Oisterwijk Kliniek en behaalde in 2018 haar examens. Dit programma gaf haar een helikopterview en handvatten om naast behandelaar voor het restauratieve gedeelte ook leidinggevende te blijven in een complex tandheelkundig behandelplan op meerdere niveaus.

Ondertussen heeft zij in 2016 een minor postdoctorale opleiding endodontie gevolgd bij ACTA Amsterdam en vanwege de interesse en aansluiting bij de vakken ‘restoratieve, endodontie en parodontologie’ haar CEPCD-scriptie geschreven over wortelresorptie. Sinds 2019 maakt zij deel uit van het team van Proclin Rotterdam en met name de specialistische tandheelkunde in combinatie met algemene tandheelkunde maakt haar een veelzijdig tandarts; hardwerkend, betrouwbaar, helder in communicatie en eerlijk.
Zij hoopt dit door te geven met als belangrijkste boodschap; doe het beste, maar blijf plezier maken en blijf ‘down to earth’.